~Liten preventivmedel guide~

RFSU



Lovade att ge lite tips på olika preventivmedel och visst jag vet att detta inte är något nytt för vissa, men det är väldigt blandade åldrar som läser bloggen, så för vissa kan det ju vara kul att få en liten inblick i vad som finns och för er andra kan det ju eventuellt även vara bra att få lite upprepning! ;)

Har redan nämnt kondom som skyddar både mot infektioner, sjukdommar samt vid risk för att bli gravid, men för att vara på den säkra sidan kan det även vara bra att kompletera med annat. Speciellt om man inte har en och samma partner under en längre tid. Detta (nedan) och mycket mer finns på www.preventivmedel.nu Ni kan även ställa frågor till en barnmorska!


Kombinerade P-Piller
Kombinerade p-piller innehåller två hormoner, östrogen och gestagen (gulkroppshormon).

Kombinerade p-piller gör så att du inte får någon ägglossning.

Det finns många sorters kombinerade p-piller och vissa trivs bättre med en typ, andra med en annan.

P-pillren skrivs ut av en barnmorska eller läkare. Du tar ett piller varje dag under tre veckor och gör därefter ett uppehåll i en vecka, alternativt tar verkningslösa sockerpiller. Är du noggrann är skyddet mot graviditet högt, men glömmer du eller slarvar försvinner skyddet.


Fördelar

Pålitligt preventivmedel. Kan göra din mens mindre kraftig och mindre smärtsam. Kombinerade p-piller skyddar mot blodbrist och cystor på äggstockarna. Studier visar att kombinerade p-piller minskar risken att drabbas av cancer i livmoderslemhinnan och äggstockarna.

Nackdelar

Pillret måste tas regelbundet annars kvarstår inte skyddet mot graviditet. Skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner.
Det finns en ökad risk för att få blodpropp om man använder kombinerade
p-piller, framför allt om du uppfyller andra riskfaktorer för blodpropp.


Östrogenfritt P-Piller

Östrogenfritt p-piller passar dig som behöver ett säkert skydd men som av olika skäl inte kan eller vill använda östrogen. Kan även passa dig som inte vill ha några mensblödningar. Det är också bra om du ammar då det inte påverkar bröstmjölkens kvalité eller kvantitet.

Fördelar

Kan ge blödningsfrihet. Färre biverkningar än kombinerade p-piller. Det ger ingen ökad risk för blodpropp. Du kan använda östrogenfritt p-piller om du ammar då det inte påverkar bröstmjölken. Det är inte lika viktigt att ta tabletten exakt samma timme som det är med minipiller. Du kan "glömma" en tablett i 12 timmar och ändå vara skyddad.

Nackdelar

Som du förstår skyddar östrogenfritt p-piller inte mot sexuellt överförbara infektioner. Kan ge oregelbundna blödningar.



P-Plåster

P-plåster är ett tunt plåster som placeras på magen, skinkan eller armen för att undvika skav från åtsittande kläder. Plåstret ska bytas en gång i veckan och sedan gör man ett uppehåll den fjärde veckan.

Den klibbiga delen av plåstret innehåller samma sorts hormoner som i kombinerade p-piller men de tas upp genom huden.


Fördelar

Du behöver bara tänka på ditt preventivmedel en gång i veckan och du är skyddad även om du kräks eller har diarré (till skillnad från kombinerade p-piller).

Nackdelar

Plåstret kan ge hudirritation. Du måste vara nog med att se till att plåstret inte lossnar. Skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner. Precis som med kombinerade p-piller finns en ökad risk för blodpropp, framför allt om du uppfyller andra riskfaktorer.


P-spruta
P-spruta innehåller bara gestagen (gulkroppshormon) men i betydligt högre dos än minipiller, p-stavar och östrogenfritt p-piller.

P-sprutan hämmar ägglossningen fullständigt, och du får en spruta i skinkan var tredje månad av en barnmorska eller läkare.

Kan vara lämplig för vem?

P-sprutan passar dig som inte planerar att bli gravid den närmaste tiden.
Enligt Läkemedelsverket bör p-sprutan endast i undantagsfall förskrivas till unga kvinnor.


Fördelar

Du har ett säkert skydd i tre månader. Mensblödningarna minskar eller upphör helt. Om du har haft problem med migrän vid mens kan den försvinna. Du slipper de biverkningar som man kan få av östrogen.

Nackdelar

Du måste besöka en läkare eller barnmorska var tredje månad. Det dröjer upp till sex månader innan ägglossningen kommer igång efter sista sprutan.
Ny forskning visar att p-sprutan kan urkalka skelettet. Under tonåren och de tidiga vuxenåren byggs skelettet upp och man tror att p-sprutan kan påverka uppbyggnaden så att skelettet inte blir lika starkt som det ska vara.
Skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner.


Avbrutet samlag
Avbrutet samlag är en omdiskuterad och osäker metod. Det går ut på att killen får utlösning utanför slidan (inte inuti).

Det kommer dock en liten mängd vätska innan själva utlösningen som också kan innehålla spermier.

Dessutom kan spermier som hamnar utanför men nära slidöppningen leta sig in i slidan och upp till livmodern.

Det handlar alltså inte bara om killens förmåga att kontrollera sin utlösning.


Fördelar
Inga biverkningar. Inga förberedelser krävs. Det är bättre än ingen metod alls.

Nackdelar

Väldigt osäker metod. Den kräver att killen har kontroll. Skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner.



TIPSAR ÄVEN OM:   RFSU

www.rfsu.se
Riksförbundet för sexuell upplysning.
RFSU jobbar med sexualpolitik, dvs rätten till fri abort, hiv/aids, tillgång till preventivmedel, sexualitet och bra sexualundervisning i skolan.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Tack för tipsen!

2009-06-18 @ 23:32:07
Postat av: Felicia

rfsu var en bra sida...!!

2009-06-20 @ 01:55:41
Postat av: karro

BRA INLÄGG !

2009-06-22 @ 00:56:45
URL: http://karroklagar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0