Communities, det nya sättet att umgås?





Sedan datorn och internet började komma in i mitt liv, då jag var cirka 8-9 år (född 87) minns jag att jag direkt blev väldigt facinerad av att chatta. Först minns jag att jag började gå in på de chatter som kom, att man kunde gå in i olika "rum", skapa sin figur och prata med lite vem som helst...jag minns att jag alltid störde mig på att så många var så oseriösa och endast var intresserade av att prata om sex., (kan tillägga att jag idag gillar att prata om sex, men det beror verkligen på i vilken situation och med vem man pratar med!).  Inte för att jag vet vad jag letade eller var ute efter...vem skulle lixom svara på vad deras mening med livet var på en av de första chatterna som startades över nätet överhuvudtaget?

När ICQ kom minns jag att jag och min syster fick bråka lite om vem som skulle sitta framför chatten varje kväll. Jag minns att jag la till till i stort sett alla från min storasysters "vänner lista" och skrev till i stort sett alla, sökte mig fram för att se vem som verkade vara en person som var "pratglad" eller ska jag säga skrivglad? Som skrev mer än endast "Hej, vad gör du, vad ska du göra idag då?".  Jag minns att jag nästan fick fjärilar i magen av "uh uh" (det gulliga ljudet när man fick ett meddelande på icq, minns ni??).

Jag minns dagen då min syster berättade om MSN och att det i stort sett bara var hon och en handfull personer som ännu hade det i staden vi bodde i och hur stort MSN säkerligen skulle bli om några år....OM hon hade rätt!

Från då till nu har alla de människor jag pratat med på MSN gett mig en hel del faktist. Jag har aldrig använt MSN för att prata med de närmaste, utan mest försökt hitta människor jag aldrig pratat med tidigare, för att "lära känna" och se vad som döljer sig "bakom ytan", samt att tipsa dem och ge råd kring diverse ting. Det finns en person, som jag aldrig kommer att glömma, eftersom vi fick en sådan speciell kontakt. Vi började prata på MSN, började ringa, började tipsa om saker till varandra, lyssnade, kom med råd, stöttade varandra i beslut och träffades faktist en gång. Även om vi knappt pratar alls idag, känns det som båda gav varandra något, någonting fint, som lxom finns där, som ligger i luften, som jag inte ens själv vet vad det är. Alltid när jag tänker på den perioden i mitt liv, börjar jag att le. Möten med människor i olika former är något av det coolaste jag vet! Det kan ge så mycket på olika sätt.

Just nu pratar jag väldigt mycket med en annan "msn person" som jag pratat med i något år nu och varje gång jag ser att denne person kommer Online på MSN, hoppar något till inom mig och jag ler och minns tillbaka på den perioden då varje "uh uh" från icq räckte för att ge mig fjärliar i magen. Idag krävs det mer än att en person skickar ett meddelande för att fånga min uppmärksamhet! Iallafall när vi snackar chatter och MSN ;)


Vad har ni för relation till chatter och främst MSN? Någon som internet-datat?


Tävling - Veckans Sommarbild!

Hej!

Jag antar att många av er tar en massa härliga bilder nu i sommar och det skulle va kul om alla kunde dela med sig lite och ge varandra inspiration. Därför kommer det denna vecka bli en tävling om vem som tagit "veckans sommar bild" (ni behöver inte ha tagit bilden just denna vecka eller nästa vecka för att kunna delta!). Vinnaren kommer att få en film hemskickad och vilken film det blir avslöjas senare i veckan!

Vinnaren av veckan sommarbild kommer att:

* få sin sommarbild visad i denna blogg
*få sin blogg länkad i denna blogg
*få en film hemskickad


Ut och ta kort med er och skicka till
[email protected]

Lycka till!



Denna fantastiska sommarbild är tagen av en kompis till min lillasyster Julia (på kortet) sommaren 2008


~ProfileN~


Yaiya, Artist

YouTube: www.youtube.com/yworldmusic
MySpace: www.myspace.com/msyaiya
Webpage: http://ymperia.com/

Vad gör du i sommar?
- I sommar ska jag skriva låtarna till mitt album "DestinY" som släpps i slutet av året.
Sedan ska jag även flyga till min familj, sola, bada, ta det lugnt och njuta av
denna sommaren samt ta hand om min blogg.


Har du något sommarjobb?
- Jag jobbar och det är sommar, så ja. Men det är mitt vanliga artistjobb som jag även
har utöver sommaren. Men när jag gick i skolan så hade jag massa sommarjobb, delade
ut tidningar, plockade jordgubbar, jobbar i parker och så vidare.


Något tips på hur man kan tjäna lite lättförtjänta pengar om man inte har något
sommarjobb men behöver pengar?
- Man kan tjäna pengar på sin blogg, eller på att sälja second hand-kläder. Eller städa
och springa ärenden som ett slags sommarjobb till släkt som min lillasyster.


Tips på något man kan göra en regning sommardag?
- Jag bjuder över vänner, lagar mat, pratar minnen och ser en film. Eller så grabbar jag tag
i paraplyt och tar en mysig promenad med någon jag håller kär.

Vad är ett måste för dig i picknick korgen?

 - Baguette, vitlökssmör, frukt och vatten!

Tack & trevlig sommar!


Vill DU vara med som ProfileN och därmed även få chans att synas och få en länk till din blogg?
Lämna en kommentar eller maila på [email protected] och berätta varför just DU ska få synas i min blogg! =)

Låtar & känslor!

Hej!

Här kommer era låtar och vad de låtarna kan få just er att känna! Även jag och min lillasyster Julia berättar om låtar som får igång vissa känslor hos oss!

Ha en skön dag i solen!

V




Malin

Katie Melua - Closest thing to crazy
"Låten har en sorlig känsla över sig som ibland kan kännas helt rätt att spela om jag känner mig sorgsen och vill genom låten förstärka känslan. För mig handlar det mycket om hur kärlek och starka känslor kan driva en till vansinne....Tycker även hon är en grym artist och sångerska!

"

Dixie Chicks - Can´t hurry love (finns många verisioner/covers på denna låt!)
Detta är en bra pepp låt som får mig att vilja dansa, hoppa runt, sjunga och bara sprida glädje. När jag hör denna låt känns det som ingenting är omöjligt, tungt eller svårt!


Julia

Jamestown Story - In loving memory
"Denna går ju att ta till sig och tolka på olika sätt, men denna låt passar att spela när man förlorat något eller fått sitt hjärta krossat..."





Walking on sunshine Ally&Aj
"När jag hör denna blir jag glad och den ger fina minnen från då jag uppträtt med just denna låt!"



ERA LÅTAR!

Christina Aguilera - Beautiful
"Jag lyssnar på den hela tiden. Jag har aldrig haft självförtroende och jag lyssnar noga på hennes texter och mår jätte bra inom mig. Nu tror jag på mig själv och försöker bygga upp till ett bra självförtroende"
http://www.emmaeriica.blogg.se/

Basshunter - All I ever wanted
"Texten i den låten träffar mig så jäkla rätt! Allt stämmer in på hur jag känner till en viss person..! :) Och själva låten peppar mig verkligen och får mig att bli glad. Låten påminner mig om massa roliga fester och andra underbara minnen!"
www.nattaapattaa.blogg.se




Christina Aguilera - Fighter
"Känner sig faktiskt mycket starkare när man lyssnat på den mycket "power" i den får ut många känslor på en och samma gång, ledsen, arg mm."
www.emeliefrenning.blogg.se


Kid Cudi vs. Crookers - Day 'n' Night

www.runjas.blogg.se

Rihanna - Cry
"Det är liksom många kännslor på samma gång.:)men
jag tröttnar typ inte, man sjunger den, man mår bra, den passar till NÄSTAN allt<3"
www.sandrafenty.blogg.se



Rihanna - Rehab
"Den får mig att känna mig starkare!"
www.elliinns.blogg.se


Michael Jackson - Billie Jean
Är så ledsen att han inte finns kvar längre :-(
www.detspokar.blogg.se

News!

En ny punkt i bloggen är News! där någon form av en nyhet kommer att poppa upp, som jag tycker och tror många kan tycka vara kul att veta om ;)

Många av er har frågat mig om det verkligen kommer att komma en till Sex and The City film i och med att jag i ett tidigare inlägg skrev att jag längtade till SATC 2 kommer och JA det gör det! Inspelningen kommer tydligen att ske nästa sommar, så vi fans får vänta ett bra tag till innan den publiceras, men den som väntar på något gott....

Cynthia Nixon, Kristin Davis, Sarah Jessica Parker och Kim Cattrall i
Sex and The City filmen får en uppföljare

Musiken triggar igång många känslor hos mig!

Hej!

Eftersom relation är ett av månadens teman, har jag skrivit om hur min relation till främst musik är. För er som tycker det är mycket text, kan ni alltid hoppa till frågan längst ner! ;)

Enjoy!

/Malin & Team Teens


"Jag har alltid haft en speciell relation till musik, sång, dans och teater..egentligen skulle jag nog vilja säga till det mesta som är kreativt, som ger möjligheter till att skapa, till drömmande tankar och uttryck, till känslor av olika dess slag. Att bli berörd av någonting som klassas som kreativt är något av de bästa och mest välkomnande känslor jag kan känna, tycker jag själv. När jag går på en konsert, föreställning, ser en film, hör en låt, läser en dikt osv, är min största önskan att bli berörd. Det spelar ingen roll om jag känner mig ledsen, glad, förvirrad, ilsken, ja uppåt eller neråt efter exempelvis en föreställnings slut. Så länge jag känner något, så länge jag blir berörd, sådär riktigt tokigt starkt berörd, så att det känns som känslan bara tar tag i mig och jag vet inte vad jag ska göra med den, så kan jag gå ifrån föreställningen med ett leende på läpparna.





Jag antar att det var lite pågrund av detta, att jag tidigt förstod hur mycket något som musik, sång, dans, mm kan beröra, som jag själv började att inta scenens värld i olika former. För att försöka beröra andra och försöka dela med mig av det som jag själv fått av exempelvis musik till andra, även om jag såklart inser att alla inte kan beröras på samma sätt. När jag står på scenen antar jag att jag även vill visa hur mycket jag trivs där, av någon anledning. Att jag vill visa hur mycket jag älskar att vara i samspel, att vara ett med musiken, sången, dansen och mitt sätt att agera.

För er som inte vet började jag i relativt tidig ålder att sjunga och dansa. Först mest hemma, där jag kopierade Spice Girls steg och tränade min sång framför spegeln, sedan började jag inspireras av Britney och sedan började jag på en Kulturskola, där jag snabbt insåg att scenlivet var något för mig. Efter jag tog studenten, började jag en ettårig musikalartist linje på Balettakademien i Göteborg och efter det på Performing Art School, där vi både sjöng, dansade och spelade en hel del teater. Under mina år har jag stått på scen, ja jag vet inte hur många gånger, men ändå tröttnar jag aldrig (inte på långa vägar iaf!)! Adrenalin kicken av att uppträda är den näst bästa känslan som finns, förutom att bli starkt berörd av någonting som jag nämnde tidigare.

Jag skulle väl vilja säga att det är musiken som får igång mig. Som på något sätt sätter igång någonting inom mig, som gör så att jag vill dansa&sjunga, glada som sorliga låtar, glada som sorliga koregorafier (dans-kombinationer). Musiken får mig att känna att jag lever ända ut i fingerspetsarna, att jag lever nu."

Skulle kunna skriva hur länge som helst om detta men nu sätter jag punkt och slänger ut frågan:

Har ni någon låt som får er att känna någon stark känsla och hur skulle ni beskriva den känslan isåfall?
(Skriv gärna namn, ålder och er blogg, så skriver jag upp era låtar samt länkar till era bloggar i ett kommande inlägg sen!)


Imorn berättar jag om min relation till sång, dans & musik!


Hej och Tack för alla kommentarer, blir så glad! =)

Jag har precis kommit hem från en rep-kväll, där jag och några gamla dans & sång polare träffats för att repa dans och sång inför en form av en show som vi ska medverka på nästa lördag. Únder kvällen kommer även Måns Zelmerlöw medverka, och det vet ju de flesta vid det här lagret vem han är, så det ska bli otroligt skoj att få stå på samma scen, även om det inte är samtidigt, i samma nr  ;)

Lovar att svara på kommentarer imorn samt berätta om min relation till sång, dans, teater och musik, som jag sysslat och brunnit för i hela mitt liv!

Vi hörs imorn kväll, ha det så bra!


Många kramar från Malin & Team TeenS



En glad Malin i sina kommande scenkläder!
Detta ska jag ha på mig då jag ska agera som bakgrundsdansare till låten
Can´t hurry love


"Skickar en kille ett hjärta till dig är han troligtvis intresserad"



HÄR KOMMER ERA FRÅGOR TILL TVÅ TONÅRSKILLAR!




Mattias & Jonatan 16 år

Behöver killar mer tid på sig när det gäller kärlek?
Nej, det tror vi inte...det beror nog på personen.

Hur vet man om en kille är intresserad, hälsar han & ler, eller säger han när han är intresserad?
Antingen går han nog fram och hälsar, är en kille intresserad pratar han mer med personen än i vanliga fall..fast vissa är ju rätt blyga också i och för sig. Då är msn eller sms bra, för då kan man alltid göra en extra smile-gubbe eller ett hjärta. Killar skickar aldrig hjärtan till varandra, så skickar han ett till dig, är han troligtvis intresserad.

Varför vill många killar gå så fort fram gällande sex?
De som verkar ha bråttom har nog det för att förlora oskulden.

Varför säger så många att "jag ringer", fast de inte gör det?
Vissa vågar nog inte, utan blir säkert nervösa när det gäller till att prata i telefon. Andra kanske inte är intresserade helt enkelt....

Vissa killar kan vänta väldigt länge med att höra av sig (vis exempelvis sms), hur kommer det sig, är de upptagna med att göra något, eller ointresserade?
Många kan säkert vara upptagna, men då borde de ju höra av sig iallafall och säga att de är lite upptagna med att göra något för tillfället...men är en kille väldigt dålig på att höra av sig är han ointresserad. Han hör av sig på något sätt om han verkligen verkligen är intresserad.

Vad är viktigast med en tjej, hur hon ska vara för att vara intressant tycker ni?
Bland annat att hon är framåt och vågar prata, delvis vågar bjuda på sig själv och prata om sig själv.

Varför föredrar de flesta killar blondiner?
Jadu...för oss spelar det inte så stor roll, vi föredrar nästan brunetter mer. Vet faktist inte vad det beror på att många killar föredrar blondiner.

Tror ni att det kan ha med medier och dess vinklingar och vridningar att göra? (undrar jag)
Mycket möjligt!

Varför kallar många killar tjejer hora och slampa, då de exempelvis blir dissade?
Tror inte många killar skulle säga så till en tjej om de vore ensamma med henne..det är nog mest inför andra för att lixom visa vem som bestämmer. Vi har båda hört killar kalla tjejer det, även då killar pratar med killar om tjejer. Så det förekommer ju...för inte så länge sedan hade vi en temadag i skolan, där vi bland annat tog upp och disskuterade kring detta.

Vad innebär det att vara otrogen tycker ni?
Vid sex med en annan person. Det kan man aldrig komma ifrån hur bra förklaringen än är....





Tack så mycket för att ni ställde upp och svarade på detta!

Tack även för alla frågor ni grymma läsare!


Ha det så bra så hörs vi snart!

Något ni alltid undrat hur (vissa) killar tänker kring...?

Imorn kommer jag att intervjuva två 15 åriga killar och eftersom relationer är ett av månadens tema, håller vi oss till det!

Behöver tips på vad jag ska intervjuva dem om och kring för jag har inte riktigt bestämt det ännu.

Tips?

Har ni frågor som ni vill ha svar på av två 15 åriga killar?

Kom igen nu har ni chansen! ;)


Er & min filmlista! =)


Hej allihopp!


Vet ni när jag gick upp imorse? Kl 0500! Trodde att jag skulle känna mig helt otroligt sjukt trött, men kände mig ändå väldigt pigg, glad och positiv. Vad jag gjorde så tidigt uppe berättar jag imorn!

Här kommer era favoritfilmer & serier! Kul att ni vill dela med er, alltid kul att kunna dela med sig av det man gillar och ge andra tips! Längst ner ser ni även några av mina favoritfilmer & serier.

Enjoy!

FIlmer

Wild child (2008, N Moore)

Get Smart (2008, P Segal)



High School Musical 3 (2008 K, Ortega)

Hair (1979 M Forman)



Pretty Woman (1990 G Marshall)

Bridget Jones Diary (2001 S, Maguire)

Moulin Rouge (2001, B Luhrmann)

Pirates of the Caribbean (2003 G, Verbinski)



Twilight (2008, C Hardwicke)

Benjamin Buttons otroliga liv (2008, D Fincher)

Down with Love (2003, R Curtis)

Love actually (2003, P Reed)

Changeling (2008, C Eastwood)

I taket lyser stjärnorna (2009, L Gottfridsson)




SERIER

Sex and the city

Simpsons

Vänner

Greys Anatomy

2 ½ män

Uggly Betty

Gossip Girl

The Hills



Jenna&Emelie, 15 & 16 år om sina favoritfilmer/serier



Jenna
- Favoritfilmen är The life of David Gale (2003 A Parker) och favoritserien är One tree Hill



Emelie
- Favoritfilmen är Taken (2008, P Morel) och favoritserien är Scrubs





och nu till min favoritfilm& serie. Måste säga att jag har väldigt många favoritfilmer, men jag skriver tre av mina favoriter:

- The Notebook (2004 N Cassavetes)
- Nyckeln Till frihet (1994 F Darabont)
- Seven Pounds


favoritserien är:
Sex and the city




Någon mer än jag som längtar tills nästa SATC film kommer?! ;)


Kom gärna med filmtips!


Hej på er!


Tänkte att vi kunde samla in lite tips kring era favoritprogram & favoritfilmer! Vad passar inte bättre när solen inte riktigtt verkar vilja komma fram..?! =)

Skriv en kommentar och ge tips, så ska även jag i ett kommande inlägg ge mina bästa film & serie-tips!

Till veckan kommer det en hel del intervjuer om relationer, så stay tuned!

Ha en bra dag!

/Team Teens



Veckans blogg!

Föressten...är nominerad till Veckans blogg på:

www.beccouus.blogg.se/


Gå in och rösta på nr 2 (denna blogg) !

Tack ni fina

V

~ProfileN~

Det har blivit som en liten tradition att ha en veckas profil i min ungdomsblogg, där en person får berätta om sin sommar, vad de ska göra osv. Eftersom det har börjat rulla på med bloggen riktigt bra (otroligt kul att ni läser!), väljer jag att kalla detta för ProfileN istället, som kan poppa upp lite när som helst.

Vill DU vara med som ProfileN och därmed även få chans att synas och få en länk till din blogg?
Lämna en kommentar eller maila på [email protected] och berätta varför just DU ska få synas i min blogg! =)



Amanda, 14 år, Gotland

www.amandawahlgren.blogg.se/


Hej Amanda! Vad ska du göra över midsommar?
- Fira lite med familjen / vänner på dagen, dansa runt midsommarstången med socknen, och grilla med familjen på kvällen, sen blir det en kompis som man sover vid :)

Vad gör du annars i sommar?
- Åker till Uppsala på söndag i en vecka, sen så väntar jag på besked om jag ska få vara med i Gotlands största sångtävling, ska bli väldigt spännande och veta! Ska även tillbringa mkt tid med vänner och sol & bad.

Åh, lycka till, håller tummarna!

Har du något sommarjobb?
Nej tyvärr! Men ska måla staketet här hemma ;)

Något tips på hur man kan tjäna lite lättförtjänta pengar om man inte har något sommarjobb men behöver pengar?
- Vara barnvakt, städa, klippa gräs, tvätta bilar. Ungefär vad jag brukar göra!

Tips på något man kan göra en regning sommardag?
- Äta chokladbollar, dricka te & stirra på tv :) Eller läsa en riktigt bra bok!

 Vad är ett måste för dig i picknick korgen?
- JORDGUBBAR <3

Tack & Lycka till med sångtävlingen, du får hålla oss uppdaterade om hur det går! 
/Team TeenS 



Teens gillar Amandas tips om att passa på att läsa böcker nu
när man förhoppningsvis får lite mer tid i sommar!

Midsommarmiddagen! Vad åt ni?

Heej på er!

Detta blir ett inlägg lite mer inriktat på mig, vilket egentligen inte är den främsta tanken med denna blogg, men eftersom jag lovade att visa vår midsommarmiddag, känns det även naturligt att visa & berätta lite mer av kvällen än att endast visa själva middagen.

Blev inte så sent ikväll av många olika anledningar, vissa skulle upp tidigt och jobba, jag ska upp tidigt imorn och packa för imorn (idag!) åker jag till Karlskoga där jag har min kära familj. Ska bl mysigt att få träffa dem!

Lovade att lägga ut bilder på vår Midsommarmiddag och nedan ser ni vad vi åt!

Vad åt ni?

Skicka gärna bilder och dela med er, är så kul att se vad andra äter samt kul att få tips! :)
Skicka till

[email protected]




Hemmagjordspenatblandning med creme fraiche & kryddor, lax, potatis,
sparris, sockerärtor, samt bröd- fräsch midsommarmiddag!




Efterrätten bestod av vaniljglass samt jordgubbar och krossade kakor!
Äntligen fick jag min glass ;)




Och här sitter jag och målar naglarna...hann inte det innan jag åkte till middagen!
Någon mer än mig som gillar blått?


Matchar ju min jacka iallafall ;)


Dags att sova, hoppas ni är nöjda med kvällen och att ni varit rädda om er!

Kram&Godnatt

Era favoritglassar!

Hej på er!  =)

Här kommer era favoritglassar!


Finns det någon av dessa glassar ni aldrig testat?





Piggelin


Magnum Temptation



Ben&Jerrys




Cornetto Jordgubb



Solero Shots



Kulglass



Mjukglass


Detta är en av mina favoriter just nu!
Magnum Strawberry White



Här kommer mitt tips på en super god glass-efterrätt!

För 2 personer

Du behöver:
1 dl socker
1 dl kakao
1 dl mjölk
hallon (eller andra bär/frukter ni gillar, ex jordgubbar, mango)
vaniljglass

Gör såhär:
Häll i mjölken, kakaon och sockret i en kastrull, koka upp vid omrörning. Dra ner värmen en aning och låt puttra vid omrörning i cirka fem minuter.
Ta önskad mäng glass i en skål, häll chokladsåsen över, samt strö över hallon.
Vill du ha i marränger går ju även det såklart bra, blir mer som marrängswisch då! :)

Det blir dubbelt så mycket godare att göra egen chokladsås än att köpa!

Bon appétit!






GLAD MIDSOMMMAR,
önskar
Team teens.blogg.se



Jag firar midsommar med vänner & en god middag samt utgång!
Ta gärna kort på er midsommarmiddag och dela med er i bloggen, så ska jag
dela med mig av vad vi åt!

Hörs snart!


*Vilken är er favoritglass?*




Imorgon kommer en lista med folks bästa glass tips!

Vilken är din favoritglass?

Jag kommer även att berätta om den godaste "glass-blandnings efterrätten" jag vet! :D

Hörs imorgon,

V

Malin

~Liten preventivmedel guide~

RFSU



Lovade att ge lite tips på olika preventivmedel och visst jag vet att detta inte är något nytt för vissa, men det är väldigt blandade åldrar som läser bloggen, så för vissa kan det ju vara kul att få en liten inblick i vad som finns och för er andra kan det ju eventuellt även vara bra att få lite upprepning! ;)

Har redan nämnt kondom som skyddar både mot infektioner, sjukdommar samt vid risk för att bli gravid, men för att vara på den säkra sidan kan det även vara bra att kompletera med annat. Speciellt om man inte har en och samma partner under en längre tid. Detta (nedan) och mycket mer finns på www.preventivmedel.nu Ni kan även ställa frågor till en barnmorska!


Kombinerade P-Piller
Kombinerade p-piller innehåller två hormoner, östrogen och gestagen (gulkroppshormon).

Kombinerade p-piller gör så att du inte får någon ägglossning.

Det finns många sorters kombinerade p-piller och vissa trivs bättre med en typ, andra med en annan.

P-pillren skrivs ut av en barnmorska eller läkare. Du tar ett piller varje dag under tre veckor och gör därefter ett uppehåll i en vecka, alternativt tar verkningslösa sockerpiller. Är du noggrann är skyddet mot graviditet högt, men glömmer du eller slarvar försvinner skyddet.


Fördelar

Pålitligt preventivmedel. Kan göra din mens mindre kraftig och mindre smärtsam. Kombinerade p-piller skyddar mot blodbrist och cystor på äggstockarna. Studier visar att kombinerade p-piller minskar risken att drabbas av cancer i livmoderslemhinnan och äggstockarna.

Nackdelar

Pillret måste tas regelbundet annars kvarstår inte skyddet mot graviditet. Skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner.
Det finns en ökad risk för att få blodpropp om man använder kombinerade
p-piller, framför allt om du uppfyller andra riskfaktorer för blodpropp.


Östrogenfritt P-Piller

Östrogenfritt p-piller passar dig som behöver ett säkert skydd men som av olika skäl inte kan eller vill använda östrogen. Kan även passa dig som inte vill ha några mensblödningar. Det är också bra om du ammar då det inte påverkar bröstmjölkens kvalité eller kvantitet.

Fördelar

Kan ge blödningsfrihet. Färre biverkningar än kombinerade p-piller. Det ger ingen ökad risk för blodpropp. Du kan använda östrogenfritt p-piller om du ammar då det inte påverkar bröstmjölken. Det är inte lika viktigt att ta tabletten exakt samma timme som det är med minipiller. Du kan "glömma" en tablett i 12 timmar och ändå vara skyddad.

Nackdelar

Som du förstår skyddar östrogenfritt p-piller inte mot sexuellt överförbara infektioner. Kan ge oregelbundna blödningar.



P-Plåster

P-plåster är ett tunt plåster som placeras på magen, skinkan eller armen för att undvika skav från åtsittande kläder. Plåstret ska bytas en gång i veckan och sedan gör man ett uppehåll den fjärde veckan.

Den klibbiga delen av plåstret innehåller samma sorts hormoner som i kombinerade p-piller men de tas upp genom huden.


Fördelar

Du behöver bara tänka på ditt preventivmedel en gång i veckan och du är skyddad även om du kräks eller har diarré (till skillnad från kombinerade p-piller).

Nackdelar

Plåstret kan ge hudirritation. Du måste vara nog med att se till att plåstret inte lossnar. Skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner. Precis som med kombinerade p-piller finns en ökad risk för blodpropp, framför allt om du uppfyller andra riskfaktorer.


P-spruta
P-spruta innehåller bara gestagen (gulkroppshormon) men i betydligt högre dos än minipiller, p-stavar och östrogenfritt p-piller.

P-sprutan hämmar ägglossningen fullständigt, och du får en spruta i skinkan var tredje månad av en barnmorska eller läkare.

Kan vara lämplig för vem?

P-sprutan passar dig som inte planerar att bli gravid den närmaste tiden.
Enligt Läkemedelsverket bör p-sprutan endast i undantagsfall förskrivas till unga kvinnor.


Fördelar

Du har ett säkert skydd i tre månader. Mensblödningarna minskar eller upphör helt. Om du har haft problem med migrän vid mens kan den försvinna. Du slipper de biverkningar som man kan få av östrogen.

Nackdelar

Du måste besöka en läkare eller barnmorska var tredje månad. Det dröjer upp till sex månader innan ägglossningen kommer igång efter sista sprutan.
Ny forskning visar att p-sprutan kan urkalka skelettet. Under tonåren och de tidiga vuxenåren byggs skelettet upp och man tror att p-sprutan kan påverka uppbyggnaden så att skelettet inte blir lika starkt som det ska vara.
Skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner.


Avbrutet samlag
Avbrutet samlag är en omdiskuterad och osäker metod. Det går ut på att killen får utlösning utanför slidan (inte inuti).

Det kommer dock en liten mängd vätska innan själva utlösningen som också kan innehålla spermier.

Dessutom kan spermier som hamnar utanför men nära slidöppningen leta sig in i slidan och upp till livmodern.

Det handlar alltså inte bara om killens förmåga att kontrollera sin utlösning.


Fördelar
Inga biverkningar. Inga förberedelser krävs. Det är bättre än ingen metod alls.

Nackdelar

Väldigt osäker metod. Den kräver att killen har kontroll. Skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner.



TIPSAR ÄVEN OM:   RFSU

www.rfsu.se
Riksförbundet för sexuell upplysning.
RFSU jobbar med sexualpolitik, dvs rätten till fri abort, hiv/aids, tillgång till preventivmedel, sexualitet och bra sexualundervisning i skolan.


På med kondomen!

Ni måste skydda er! Använd kondom! Ja det vet de flesta av oss att vi borde. Låt oss nu titta lite på för och nackdelarna kring i att skydda sig och i detta fall att använda kondom,  vid sex.

Positivt vid användande av kondom vid sex:
- Du kan slippa att bli smittad av könssjukdommar och överförbara infektioner (exempel på olika sorters könssjukdommar kommer i ett annat inlägg!).
- Vid användning av kondom minskar riksen att bli gravid.
- använder du kondom slipper du oroa dig över att få just könssjukdommar samt bli gravid och att slippa oroa sig över någonting är ju alltid skönt
- kondomer är inte speciellt dyrt och du kan få det gratis på exempelvis ungdomsmottagningar
- en kondom tar liten plats och du kan ha med dig den överallt

Negativt vid användande av kondom vid sex:
- Vissa upplever det som ett jobbigt och pinsamt avbrott, när kondomen ska tas på
- Är du ovan vid att sätta på en kondom, kan även detta upplevas som jobbigt och pinsamt (för vissa).
- Vissa tycker att det är skönare att inte använda kondom

Låt oss reda ut detta!

Som ni ser överväger det positiva! Även om det finns fler positiva punkter, är det ju även viktigare att slippa bli smittad av inflektioner samt bli gravid, än att det kanske  blir en pinsamt situation. Man kan ju fråga sig själv vad som är viktigast, vad som väger tyngst i slutändan?!

Många kanske tänker att de flesta könssjukdommar går att bota, samt att det alltid går att ta ett dagen efter piller vid oskyddat sex, men det värsta som jag kan se med att ha oskyddat sex är oron av att ha blivit smittad av något eller eventuellt ha blivit gravid. Det är inte värt det! Sedan finns det faktist en könssjukdom som inte går att bota, no matter what. Jag pratar om HIV som är en dödsdömd sjukdom och i dagens läge inte går att bota. Det finns bromsmediciner, men inget botemedel som sagt. En gång när jag var liten såg jag ett program om drabbade människor som hade lärt sig att leva med det och började förbereda sin död, i sinnet samt bokstavligt talat. En kvinna hade gjort och designat sin egna kista, som hon hade som en form av kökssoffa i köket. Hon sa att hon ville avdramatisera döden, genom att se den plats hon snart skulle ligga i, då hon dött. Efter det bestämde jag mig för att alltid vara exttra försiktig vid sex och att aldrig se till att bli smittad. Vi behöver alla uppleva olika saker för att vakna till och inse hur jäkla viktigt detta är! Det kan faktist handla om liv&död!

Var individ måste ta eget ansvar för att inte bli smittad av något eller bli gravid. Man kan inte alltid lita på att den andra säger att den inte är smittad av någoting (speciellt om ni inte känner varandra så bra, eller om personen inte har testat sig på länge och haft oskyddat sex däremellan). Ta ditt ansvar helt enkelt, jag lovar att du inte kommer ånga dig :)










Jag säger som så många andra, strunta för guds skull inte i att skydda er!



I nästa inlägg kommer jag ge tips på olika sorters preventivmedel och internetsidor, där du kan hitta mer fakta kring dem samt sidor där du kan fråga barnmorskor vad du vill om sex&samlevnad! :)

Vikten av att skydda sig!






Hej alla!


Håller på att fila på ett inlägg, som kommer imorn bitti och handlar om vikten av att skydda sig, samt exempel på diverse preventivmedel, sidor som ger tips på olika preventivmedel samt där ni får chansen att ställa frågor till barnmorskor.

Passa på att skriv vad ni vill ska tas upp och diskuteras om sex, relationer och samlevnad NU så ska jag försöka ge svar på tal ;)

Tack för att ni läser, vi hörs imorgon

Lev väl!

V



Let´s talk about sex!

Nästa inlägg kommer att handla om sex&samlevnad, så kommentera NU och skriv tips på vad ni vill läsa om kring detta! Ska även försöka intervjuva lite personer kring ämnet! ;)

Hörs snart!

V

Malin


Prata inför en grupp - fasa eller fantastiskt?



Hej alla söta!

Kul att bloggen verkligen har börjat rulla igång och jag hoppas verkligen att jag kan ge er något av det jag skriver, för det är det denna blogg är till för! Tack för alla fina kommentarer, ska ta till mig av tips och förslag på saker och ting. Designen kommer även inom en kort framtid att fixas till, så att hela helhets intrycket av bloggen blir tilltalande! ;)

Har fått önskemål om att skriva tips kring vad man kan tänka på vid att prata muntligt för en grupp, som muntliga redovsiningar i skolan. Själv har jag med åren hållt i en massa föreläsningar och tänka här dela med mig av mina personliga tips:

Var väl förberedd!
Träna träna träna på det du ska säga, så du känner att du kan det! Även om du inte behöver kunna det utantill, känns det alltid bättre om du vet vad du pratar om, du kommer att känna dig mer självsäker och det kommer även att synas och få de andra i rummet att känna sig trygga då de lyssnar på dig.

Upptäck dina ticks
De flesta människor använder sig av någon form av ticks, då de pratar eller uppträder i någon form inför andra människor, (de flesta tänker inte ens på att de gör det). Det kan handla om att grimarsera på något sätt, använda sig av en speciell gest med händerna hela tiden, stå på ett visst sätt, upprepa samma ord lite för ofta, osv. Detta upptäcker man bäst genom att filma sig själv då man pratar. Vill man inte göra det inför andra, kan man ju alltid filma sig själv då man tränar på det man ska säga hemma. Du kan även ta hjälp av en närstående som kan ge dig positiv kritik vid träning av en mutlig presentation. Spegeln funkar annars väldigt bra ;)

Hitta din stil
Hitta en form på din presentation som du känner dig nöjd och trygg med. Vem säger att det inte är okej att använda sig av exempelvis olika sorters medier? Själv brukar jag använda mig av olika moment som att skriva på tavlan, visa filmklipp, OH, osv, för att få en såpass varierad föreläsning som möjligt samt att det även känns tryggare för mig om alla inte hela tiden har ögonen på mig. (Detta beror iof på, skulle jag exempelvis dansa, eller sjunga VILL jag ha allas uppmärksamhet hela tiden, men ska jag prata känns det lite annorlunda!).

Utantill eller inte?
Detta beror ju lite på vad läraren anser vara bäst, men mitt tips är att alltid lära sig så mycket som möjligt utantill, men att sedan ha anteckningar, eller varför inte stödord. Jag brukar skriva ner allting jag ska säga för hand, för att sedan ha mitt anteckningsblock liggande framför mig. Ofta känner jag mig "mer hemma" i mina egna anteckningar än om jag hade skrivit det jag ska säga via datorn.

Det är okej att komma av sig!
Alla har varit där uppe och känner igen sig, alla har kommti av sig någongång (eller kommer att göra det). Tappar jag bort mig, brukar jag avdramatisera det genom att le och säga något i stil med "oj..ja, nu kom jag visst av mig lite, men det gör ingenting, jag ska bara kolla lite i anteckningarna!". Då brukar folk le lite igenkännande ;)


 

Peppa dig själv före och efter!
Jag försöker se till att jag redan innan jag ska upp är glad och lite sprallig, för då brukar oftast det humöret smitta av sig och hålla i sig, när jag väl ska prata. Då är jag redan glad och avslappnad och det är så jag ofta vill känna när jag ska prata. Ett tips är även att hitta en passande "pepplåt", som du kan spela på morgonen innan du ska iväg (eller påväg), en låt som får dig att bli glad och känna dig positiv! Mer om pepplåtar i ett kommande inlägg! Efter din muntliga redovisning, kan du gott klappa dig själv på axeln, och berömma dig själv för att du vågade gå upp och prata. Bara det är ju superbra gjort!

Tänk på andningen
Försök att ta djupa andetag och stressa ner. Intala dig själv att du vet att du är bra och att du klarar det här! Om alla andra kan, kan du med!

Dela med dig
Det brukar alltid kännas bättre att prata med människor du känner dig trygg med om tankar och känslor att prata inför grupper på olika sätt. Gör du det kan du även få tips på hur andra brukar tänka och det kan kännas som ett stöd att veta att ni är flera som känner likadant.

Glöm inte att det oftast är du som kan mer om ämnet du ska prata om än de som lyssnar, samt att se en bild framför dig så som du önskar att du skulle vilja vara och se ut då du pratar inför en grupp! Ser du en orolig, nervös person med nerböjt huvud, eller ser du en rakryggad pigg och glad person som vågar möta de andras bickar? Det går att påverka mer än du tror!

Lycka till!


Mer om Social ångest

Vi fortsätter att prata lite om social ångest och blyghet. Lovade att jag skulle berätta en situation där jag själv känner obehag, ängslighet och en gnutta social ångest helt enkelt.

Jag hatar att kliva in i en full buss (spårvagn eller tunnelbana), speciellt om det är tidigt på dagen och de flesta sitter tysta och bara stirrar. Det ligger ofta som en dyster kall stämning över atmosfären och jag får alltid för mig att folk tittar på mig. Jag älskar uppmärksamhet i rätt situation (som när jag uppträder och står på scenen), men det är i de situationer jag själv valt. Jag har helt enkelt valt att folk ska kunna titta på mig samt bedömma mig. I en situation där jag inte själv valt det, känner jag mig oftast obekväm och vill bara därifrån. Därför kan situationer som att "bara åka buss", bli lite jobbig ibland kan jag tycka. På detta vis känner jag i vilket fall ALDRIG om jag åker med någon. Kanske för att min energi och uppmärksamhet riktas åt ett annat håll, än att endast fokusera på mig själv och andra omkring mig, hm? Åker jag ensam, brukar jag lösa mina känslor genom att antingen:

* prata i telefon
* lyssna på musik och titta ut genom fönstret
* läsa något


Något som Erika B. Hilliard tar upp i boken Våga Leva är att även tänka på andningen samt att förankra kroppen. Hon menar att det kan underlätta om du tar djupa andetag (magen ska hela tiden åka fram &t bax EJ bröstet!), samt att börja med att känna fötterna stadigt mot marken, känna kläderna mot kroppen, ett ev ryggstöd mot ryggen...att helt enkelt komma i kontakt med din kropp (med dig själv) och försöka lära dig att öva upp din förmåga att kontrollera hur du regarear i en viss situation.

Endast du själv kan ju ändra på något angående dig själv, men det underlättar ju alltid om man får lite hjälp utifrån, såklart!

I vilka situationer känner ni av social ångest?



Våga prata öppet om blyghet & social ångest




Enligt boken Våga Leva (Erika B. Hilliard) uppger sig femtio procent av befolkningen vara blyga, varav tretton procent av befolkningen lider av extrem blyghet eller social ångest. Hon menar att självhjälpsböcker ofta är den enda utvägen för många socialt ängsliga eller blyga människor. Låt oss titta lite närmare på detta...!

Social ångest är ett tillstånd som kan förändras. När den sociala ångesten minskar till en hanterbar nivå blir också blygheten mindre plågsam. Bokens författare har själv kämpat med blyghet och social ångest under stora delar av sitt liv och ger i boken en mängd tips på vad du kan göra i situationer då du känner dig ängslig och blyg, samt tips på hur du kan tänka och göra för att slippa hamna i dessa situationer. Det jag tyckte var roligt och bra var att hon även tar upp en så vanlig situation som att gå på toaletten offentligt. Hur många kan erkänna att ni har problem med det? Jag kan säga att jag är en av dem iallafall, även om det blivit bättre med åren.

Något jag även gillar är att författaren tar upp det positiva med att vara blyg och att rodna. Hon skriver:

"Att rodna kan vara en signal om sympati och respekt för andra. Människor som har lätt för att bli generade brukar ofta vara mindre aggresiva och mer omtänksamma än de som aldrig rodnar".

Hon menar att:

* Normal rodnad kan vara sunt, det är rädslan för att rodna som kan vara problematiskt
* I lyriken framkallar rodnad bilder av blomstrande liv
(och vem vill inte verka fylld av liv?!)
* Att rodna kan innebära att livet strömmar genom dig (älskar denna mening!).


Jag tipsar boken till alla som någon gång känt av social ångest, blyghet, rodnar lätt eller endast för dem som skulle tycka det vore intressant att veta mer kring detta ämne! 

I vilka situationer känner ni er obekväma, otrygga, ängsliga, blyga eller
känner av social ångest? Imorgon avslöjar jag en situation som jag ofta tycker är jobbig i vardagen bland folk!

Vid mer frågor kring detta, maila mig på:
[email protected]


 "Fantasin är så stark att i en kamp mellan fantasi och vilja, kommer fantasin alltid segra".


Veckans profil!

Måste först be lite om ursäkt för den dåliga uppdateringen, men jag lovar att jag har mina skäl. Nu sätter vi igång med full rulle igen! Tacksam för förslag om vad ni vill läsa om! Kom ihåg att månadens tema är Relationer&Sommar ;)

/Malin



Detta är Rebecka, 23 år boende i Göteborg


Hej Rebecka! Vad har du för planer över midsommar?
- Jag ska äta en massa god mat, mysa med min pojkvän, festa lite, samt packa inför en vandring, dagen efter.

Jasså, vad är det för vandring?
- Bohusledensom är cirka tre mil, så det blir till att tälta på vägen.

Imponerande!
- Hehe, tack.

Vad gör du annars i sommar?
- Jobbar, vandrar, ska på en kurs som behandlar olika typer av sångtekniker hos en röstforskare lite utanför Stockholm. Annars kommer jag träna en hel del samt eventuellt åka på någon spontan resa, kanske utomlands. 

Har du något tips på lättförtjänta pengar till de som inte fått något jobba för sommaren?
- Jag tror det alltid går att få ett jobb, mycket handlar om hur pass ihärdig du är. Testa att gå in i precis alla butiker med cv och fråga, samt fråga alla du känner om jobb samt be dem att fråga alla de känner osv. En idé är att även lägga fokus på det du är bra på. Är du exempelvis grym på träning, kan du kanske bli som en PT (personlig tränare) för några vänner och bekanta under en kort period.

Vad är ett måste för dig i picknickkorgen?
- Getost & vindruvor!

Tack och trevlig sommar Rebecka!
- Detsamma Malin!



Tjejer snackar date:ing



Helena (24), Julia (15) och Emelie (15), snackar om hur de ser på att data och vad en lyckad/olyckad date kan innebära.

Julia- I vår ålder är det mer att vi säger att vi hänger, att vi "är" snarare än att vi ska gå på en date.
Helena- Är det inte svårt att veta vart man står då, om man är med en kille och inte har uttalat om det är en date eller inte?
Julia- Nja, är man med sånna man känner sedan innan är man ju mer som kompis, de nya man träffar/lär känna, kan mer klassas som killar som man ev kan ha något på gång med..

Vad gör ni när ni hänger/datar då?

Julia- Inte direkt något som kostar allt för mycket pengar, iallafall inte i början. Man vill ju veta att det ska kännas som det är "värt det".
Helena- jag tycker det är viktigt att göra något aktivt, eller att man ser personen i fler sammanhang..så man ser hur personen verkar vara och bete sig i olika situationer, för att verklgen få en bild av vem personen i fråga är.
Emelie- Jag tycker det viktigaste är att man har kul och att man känner att man trivs ihop....det viktigaste är egentligen konversationerna, snarare än vad man gör tycker jag. Skulle jag gör något fysiskt skulle det nog vara en promenad...
Julia- Inte jag, kan lätt bli svårt att veta vad man ska säga då tycker jag...och så går man där helt tysta!
Emelie- Så brukar det inte bli för mig.

Hur och när vet man att det är en "misslyckad date"?

Helena- Jag har aldrig riktigt varit på en misslyckad date, utan det har mer handlat om att jag kanske blir besviken på mig själv om inga direkta känslor kommer upp. Tror det är lättare att Blind dates kan bli misslyckade, för då vet du ju inte så mycket om personen innan, om du ens är intresserad. Men det är ju olika, jag har alltid gått in för att data seriöst.
Emelie- Mardrömmsfallet har väl varit mer då en date varit extremt tråkig och att allt bara har känts fel.

Malin (jag inflikar)- ja, jag minns en av mina värsta datar och det kändes fel från sekunden jag såg honom komma mot mig den kvällen, tills vi sa hej då. Ingenting stämde, ingen personkemi, inga liknande intressen och värderingar, samtalet flöt inte på och jag kände mig bara allmänt obekväm. Det konstigaste var att killen dagen efter glatt hörde av sig och frågade när vi skulle träffas igen. Ibland undrar man vad för slags signaler man sänder ut och hur de tolkas....hm.

Helena- Känslor är helt enkelt det som styr om det blir en lyckad date eller inte, vad man gör spelar väl i slutändan ingen större roll. Min mest lyckade date var med min nuvarande pojkvän, där vi varierade fysisk aktivitet, med mat och film, även om vi gjorde varierade grejer, skulle det inte ha spelat så stor roll för det bara stämde direkt!


Att bero på vampyrer...

Här har ni även mig som vampyr, under en fotografering med just det temat. Skrämmande?



Fotot hittar ni även på fotografens hemsida nedan:

http://www.mattiassimonsson.se/category/fotografering


Vi hörs imorgon!

Klara tipsar om Twilight i bokform

Vem har inte dragits med i Twiligt hysterin iallafall på något sätt? En som fastnade direkt för den starka kärleksberättelsen om Edward och Bella är Klara, studerande i Göteborg.



Klara, 21 år Göteborg



Twiligt handlar om kärlek, vampyrer och tonårsliv under lite speciella omständigheter. Först kom boken som sedan även blev  film. Finns fyra böcker totalt av Stephenie Mayer.


Vad är det du gillar med kärleksböcker?
- De känns väldigt tilltalade av många skäl, bland annat på grund  av att det lätt går att känna igen sig på olika sätt i kärleksberättelser, det är mycket känslor på spel, vilket gör att jag ofta känner mig engagerad på olika sätt.

Har du läst alla Twilight böckerna, trots att de klassas som ungdomsböcker?
- Ja. Jag tycker det funkar bra, har aldrig riktigt känt att det är "typisk ungdomsböcker", utan mer fängslats av berättelserna i böckerna. De på engelska tycker jag iallafall är bättre och känns mer trovärdiga än böckerna på svenska.

Vad är det som är så speciellt och lockande med Twilight?
- Det är en kombination av bra kärlekshistoria, vampyrer, plus att jag kan identifiera mig med huvudpersonen Bella lite grann. Hon känns som en "vanlig" tjej, och kan i början anses som någon man kanske stör sig lite på, men Edward (vampyr), ser och plockar fram allt det vackra i henne och det gör det så...fint och tilltalande.

Tror du att du hade gillat böckerna lika mycket om det inte vore för filmen?
- Ja, det tror jag nog. Jag är glad för att jag såg filmen först i och för sig, för under min läsning har jag sett Edward&Bella framför mig, så som de ser ut i filmen, och det har ju inte varit helt fel...han är ju grymt snygg! Jag hade säkert inte hört talas om böckerna om det inte fanns en film heller...det är ju trots allt ungdomsböcker.


Snart kommer även Twilight´s andra film, så håll ut alla ni som längtar! :) Trailern finns iallafall redan klar att se (nedan)!


Under MTV Music Awards 2009 tog Twilight teamet hem 6 priser för:

- bästa film
- bästa manliga genombrottet
- bästa kvinnliga skådespelerska
- bästa kyss
- bästa slagsmål


 

Snack med Fredrik om att flörta&ragga

Jag och Fredrik tog ett snack om flörtning och raggning över en kaffe på Espresso House och nedan ser ni ungefär hur det lät!


Namn: Fredrik
Ålder: 20
Boende: Göteborg
Civil status: Singel

Hur flörtar du?
- Om jag är ute så ser jag först till att hålla mig i närheten av personen som jag spanat in.Får vi ögonkontakt behöver jag nödvändigtvis inte le, för det känns lite klyschigt, utan det räcker med att fästa blicken och hålla kvar den lite längre än vanligt. Om personen visar positiv respons tillbaka, går jag fram och hälsar. Tror inte jag skulle gå fram det första jag gör, för det kan tolkas som lite framfusigt, kan lätt bli pinsamt då. Jag skulle aldrig närma mig genom att dansa och ta/kladda på personen, hu. Om jag inte är ute blir det lite svårare...hm..det lättaste skulle nog vara om man hade en gemensak kompis, men om man bara ser någon snygging på stan blir det som sagt svårt.

I vilka situationer är det inte okej att flörta?
- Begravning! Det är heller inte ok att som chef flörta med sina anställda, fast det är okej om en anställd flörtar med chefen. Det är heller inte ok att flörta med någon som man vet är upptagen, samt en person som för stunden är väldigt sårbar, speciellt inte om man inte direkt vill något med sitt flörtande. En flört borde ske på bådas villkor.

Hur skulle den perfekta daten vara för dig?
- Att gå på bio är löjligt, för det är bara osocialt. Det kan man göra när man lärt känna varandra lite bättre. Möjligtvis skulle den perfekta daten vara en heldag, att man hittar på olika saker. Jag skulle även gilla att åka hem till någon för då kan man vara helt ostörda, fast åk aldrig hem till någon på första daten som ni endats träffat på internet! Jag tycker det är viktigt att skapa en romantisk känsla över hela daten, att exempelvis träffas under en regnig dagen i stan, känns inte så romantiskt.

Vilken raggningreplik går hem hos dig?
- Inget sexuellt iallafall..möjligtvis "Hej, hur är läget?", eller "Vad snygg du är!". Inget klyschigt, utan mer som en inbudan till kontakt. Det viktigaste är att personen visar intresse!

Har du någon standarn raggningsreplik?
- Njaej..hälsar nog bara :)


Tack Fredrik och lycka till med raggandet!



Jag & fredrik gillar Espresso House! Det finns nog ingen godare fika än detta!

Våga ta första steget!

Du har fått hans nummer. Väntar otåligt på att han ska höra av sig. Funderar på om du ska ta steget och höra av dig först. Orkar inte vänta. Varför hör han inte av sig? Är han inte intresserad? Okej, du hör av dig..eller nje...vad pinsamt om han inte bryr sig, om han inte svarar tillbaka....

Jag vet inte hur många gånger jag har tänkt såhär, eller pratat med människor som varit i samma situation som ovan. Här kommer mina tips kring hur du kan tänka för att inte gruva sönder dig:

* Försök hålla dig cool och hitta på saker! 
 Jag blir själv alltid väldigt ivrig (i början) och vill att saker ska gå så fort som möjligt när jag är intresserad av någon. Det ska ske Nunununu, varför dra ut på det? men att ha lite is i magen och försöka underhålla sig med saker medan man väntar på svar från någon, kan bidra till att komma på andra tankar så länge. Sitt inte och vänta vid telefonen, då blir det bara en pina för dig själv!
 
* Pauser bidrar till ökad spänning och reflektion
Jag skulle försöka att inte höra av mig stup i kvarten till den jag är intresserad av (även om det kanske lockar!), för jag tror de små pauserna mellan man hörs kan bidra till ökad spänning och chans att fundera över om du verkligen vill lära känna personen du är intresserad av, eller om det nästan lika gärna kan kvitta.

* Våga ta första steget!
Känner du att du tvekar till om du ska ta första steget och höra av dig eller vänta på att han ska göra det, gör det du! Om du vet vad du vill, tveka inte! Du kan ju inte få mer än ett nej och är inte personen intresserad, är väl det bättre att veta, än att du går omkring och undrar, oroar dig samt slösar en massa energi på något som iallafall bara var bortkastad energi? De flesta människor brukar även beundra att andra vågar ta kontakt och berätta/visa att de är intresserade, även om det inte behöver betyda att de själva är intresserade tillbaka. Tänk dig själv om en person skulle komma fram med lysande blick och säga att de skulle vilja träffa dig samt tycker du verkar intressant! Vem blir sur över att höra något sådant? Jag skulle i vilket fall bli glad, även om jag inte var intresserad på ett högre plan.

Har du något du vill berätta om kring att ta och inte ta första steget? Tveka inte att maila till
[email protected]



Ta tag i det istället för att överlåta det till någon annan..!


Firar du Sveriges Nationaldag idag?

Vad har ni för relation till Sveriges Nationaldag?

Själv har jag aldrig haft någon större relation till denna dag, minns att jag ofta uppträdde i olika sammanhang på nationaldagen då jag var yngre, men jag har aldrig följt någon form av traditionellt årligt firande. Hur borde dagen firas egentligen? Borde den firas överhuvudtaget? Någon som vet varför vi egentligen har andledning till att fira denna dag? Låt oss reda ut det här lite grann....

Den 6 juni 1523 kröntes Gustav Vasa till kung i Sverige och därmed blev denna dag Svenska flaggans dag. 1983 gjordes ett beslut att Svenska flaggans dag även skulle bli Sveriges Nationaldag. 2005 blev Nationaldagen även en helgdag. I Nyhetsmorgon TV4 imorse, diskuterade de bland annat om att införa någon speciell rätt, Nationaldagen i ära. Vissa mailade in och gav tips på olika rätter som sill&nubbe, plättar med sylt, smörgåstårta, samt spagetti&köttfärsås. Har ni några tips på vad ni skulle vilja äta på Nationaldagen? vad borde bli en "typisk Nationaldagsrätt"?



Hej & Välkommen till ungdomsbloggen TeenS!

Jag som skapat denna blogg (och kommer att skriva de flesta inlägg) heter Malin Sjöberg, är 21 år och kommer från Karlskoga, som ligger i Värmland. Bor för tillfället i Göteborg där jag har pluggat två år på två olika musikalartist skolor, men har nu under en tid pluggat lite annat och mest jobbat som danslärare, i butiker samt även för välgörenhet.

Jag har skickat ut ett antal enkäter till olika ungdomar och försökt ta reda på vad de flesta av er helst vill läsa om, diskutera samt få råd kring. De populäraste ämnena blev träning, livstilar/syner, ätstörningar, respekt, att följa sina drömmar, osv. I denna blogg kommer det att tas upp ämnen, frågor och områden som ni ungdomar helt enkelt vill läsa om, där tanken ligger i att jag kommer att försöka ge tips, coacha och vägleda er inom olika områden och på olika sätt. För att det inte ska bli allt för spretigt kommer det att vara olika teman för olika månader. I juni snackar vi relationer samt sommar! Så om du vill dela med dig och berätta om vad du ska göra i sommar, ställa frågor om killar-tjejer-föräldrar-ja, relationer i största allmänhet, eller varför inte berätta om någon händelse du varit med om, tveka inte att maila mig, så kommer det eventuellt upp på bloggen och du kan hjälpa andra att känna igen sig, ge dig tips eller bara ge andra en rolig lässtund! I denna blogg förblir alla anonyma, så länge ni inte är 18 eller har föräldrars godkännande att publicera namn och bild i bloggen.

Har ni funderingar, tips på saker som ni vill läsa om eller bara vill maila är adressen:

[email protected]

I framtiden kommer denna blogg eventuellt utvecklas till ett slags forum, där även ni kommer att kunna logga in för att skriva inlägg, där ni kan ta upp saker som ni vill dela med er av, men först börjar vi här och nu på denna blogg. You & me, är ni redo? Det är jag!

Let´s roll.


/Malin Sjöberg


Veckans Profil!

Varje vecka kommer "Veckans profil", som svarar på olika frågor beroende på månadens tema. Eftersom juni månads tema bland annat står för SOMMAR, får vi en liten glimt av vad en tjej som snart går ur åk 9 ska göra i sommar. Detta är Julia!




Hej Julia! Vad ska du göra i sommar?
- Jag kommer att åka utomlands för att hälsa på lite släkt samt åka på husvagnssemester till Skåne med en kompis.

Okej, kommer du alltså att vara ledig hela sommaren?
- Ja!

Har du några tips på lättförtjänta pengar, för de som inte hittat något sommarjobb?
- Hjälpa till hemma, som exempelvis att klippa gräs, du kan ju eventuellt även gå och fråga grannar om de behöver hjälp med något!

Vad är en självklarhet i picknick korgen för dig?
- Hmm...jordgubbar!

Tack Julia och glad sommar!
- Detsamma!




Vill du vara med som veckans profil nästa vecka och dela med dig om vad du ska göra i sommar eller om du har några tips på saker att göra i sommar, testa, platser att besöka, reccept, bra sommarlåtar/filmer/böcker? Maila mig på:

[email protected]

Kan en vit lögn vara OK?




Vad tänker ni på när ni hör ordet relation?

För mig behöver det inte endast betyda en partner-relation, utan när jag tänker på relationer tänker jag bland annat även på relationer till vänner och familj. För att hålla en god relation med människor (som du vill ha en bra relation med), behöver den som med allting annat som ska fungera, vårdas och det krävs en hel del arbete och energi för att hålla en relation vid liv. Det som jag anser som något av det viktigaste för en god relation är kommunikation. Det är ofta brist på kommunikation som utgör många missförstånd, förutfattade meningar som kan leda till att man blir oense, irriterade på varandra samt eventuellt gör slut. Frågan är om det alltid är positivt att vara öppen, ärlig och säga vad man tycker? Om killen jag datar exempelvis frågar om jag tycker hans nya frisyr är snygg och jag inte tycker det, är det då okej om jag drar till med en vit liten lögn, eller ska jag säga att jag tycker den är jätte ful?

Jag och min goda vän Caroline träffades i stan för att prata relationer samt vita lögner och det gick till ungefär såhär:

Malin
Är det okej med vita lögner ibland?
 
Caroline
- Om man vet att sanningen gör personen i fråga mer skada än gott, kan det vara okej med en vit lögn.

Malin
- Ja! Det kan jag hålla med om.

Caroline
- Sen tror jag det är olika från fall till fall, från personer till personer, om man känner personen väl och vet att den inte klarar av sanningen, tycker jag det kan vara okej med en vit lögn.

Malin
- Men hur är det då med otrohet? Även om man vet att sanningen kommer att göra personen mer skada än gott, är det ändå mest rätt att berätta hur det ligger till, eller passar en vit lögn in även här tycker du?

Caroline
- Nej, i ett sådant fall tycker jag man alltid har rätt att berätta sanningen!

Malin
- Ja, för man är ju två om ett förhållande. Alla förhållanden kan ju vara olika, men har man kommit överens om att endast hålla sig till den partner man är tillsammans med, tycker jag också att det är ens rättighet att berätta om man brutit det "löftet". Som sagt, kommunicera, alltid kommunicera och diskutera med varandra i en relation, även när hemska och kanske inte så positiva saker händer som inte alltid gynnar förhållandet. Men jag tror man får se förhållandet som ett team och veta vad man som "team" strävar efter tillsammans...annars blir det nog lätt att man hamnar på olika spår och tillslut vill olika saker.

Caroline
- Mm...kommunikation är inte alltid så lätt, om den ene är van vid att alltid diskutera och kommunicera och den andre mer vill hålla saker inom sig.

Malin
- Nej, det är klart. men då tror jag det gäller att hitta en form av balans, att de båda personerna möts på vägen. Jag tycker att mycket handlar om att ge och få. En relation handlar ju om mycket tid och arbete. Varför tror du jag är singel? haha, nej men vill båda att båda ska må så bra som möjligt och trivas i en relation, brukar det ju lösa sig tillslut!

Caroline
- Att samla på sig en massa (vita) lögner tror jag heller inte är bra för en själv i längden.

Malin
- Nej precis...för om man hela tiden tar den "enkla vägen" och tar sig genom livet via en massa lögner, kommer man nog få det jobbigt den dagen man hamnar i en situation där det inte går att ta sig ur sin mur av lögner. Hmm? Jag tror man ska försöka vara så ärlig mot sig själv som möjligt och verkligen känna sig medveten om när man dragit en vit lögn och inte....så att man tillslut inte ens märker när man drar en lögn.

Caroline
- Mm verkligen!  Men vad har vi kommit fram till nu....vita lögner kan vara okej om man gör det för att inte en person ska må dåligt, fara illa och det är beroende på person och fall till fall..!?

Malin
- Yes! Vilken utsvävande diskussion det blev, jaja!

RSS 2.0